Paragrafen

Investeringen

Nieuwe investeringen

In onderstaande tabel hebben we per programma aangegeven welke investeringen we willen gaan doen. Daarna volgt per investering een toelichting.

Nieuwe investeringen

bedragen *  
€ 1.000

2022

2023

2024

2025

Totaal

Basisschool Hidaya

Onderwijs

1.800

1.800

Kristallis

Onderwijs

3.350

3.350

Busbaan HOV

Bereikbaarheid

150

150

Laadinfra

Bereikbaarheid

200

200

Verlengde Waalbrug fietspad oostzijde

Bereikbaarheid

450

450

Verkeersmanagementcentrale (VMC)

Bereikbaarheid

450

450

Vervanging VRI's (verkeersregelinstallaties)

Bereikbaarheid

1.137

4.548

Vrijval gedragsaanpassingen verkeer

Bereikbaarheid

-300

-300

Mercuriuspark Park en Bike

Wonen en SO

3.500

3.500

Winkelsteeg (*)

Wonen en SO

15.000

12.800

27.800

Archeologisch depot

Wonen en SO

450

450

Valkhofkwartier

Wonen en SO

1.700

1.800

3.500

Cultuurhistorie Waalkwartier

Wonen en SO

795

795

Verduurzamen vastgoedportefeuille

Wonen en SO

1.100

1.100

1.100

1.100

4.400

Aanplant bomen

Openbare Ruimte

1.000

1.000

1.000

1.000

4.000

Speelvoorzieningen stedelijke speeltuinen

Openbare Ruimte

75

75

Beweegvriendelijke omgeving

Openbare Ruimte

500

500

1.000

Bibliotheek Nijmegen-Noord

Cult. en Cult. Erfg.

2.200

2.200

Sporthal Hof van Holland

Sport

2.100

2.100

Sportpark Vossenpels (kunstgrasveld DVOL)

Sport

550

550

Sportzaal Marie Curiestraat

Sport

100

3.700

3.700

7.500

Multifunctionaliteit sportaccommodaties

Sport

240

240

240

240

960

Verbeteren akoestiek sportaccommodaties

Sport

150

150

300

Bulkkredieten

Bedrijfsinvesteringen

Bestuur en Org

pm

pm

Ophog. verv. toplagen kunstgrasvelden

Sport

150

150

150

150

600

Eigen dekking (**)

Vervangen parkeerapparatuur KKG

Bereikbaarheid

380

380

Ad (*): totale investering is 75 miljoen euro, waarvan circa 47 miljoen euro na deze begrotingsperiode  (2026 en later)

Ad (**): gedekt uit inkomsten, gaat niet ten laste van de benodigde investeringsruimte.

Toelichting nieuwe investeringen

Basisschool Hidaya
De investering Hidaya valt samen met de investering ‘Sportzaal Marie Curiestraat’, programma Sport. We kiezen voor een integrale benadering: voor onderwijshuisvesting een geschikte en passende, toekomstbestendige locatie voor BS Hidaya. Voor Sport een gewenste vervanging van twee oude gymzalen door één sportzaal (met behoud aantal zaaldelen) aangezien een sportzaal ruimte technisch meer mogelijkheden biedt voor de breedtesport. Zo kan de locatie aan de Heidebloemstraat 201 (oude gymzaal) en de Heiweg (oude locatie Hidaya) herontwikkeld worden. Besluitvorming hierover kan worden gezien als go /no go moment voor al deze ontwikkelingen.

Met deze investering voldoen we aan onze wettelijke zorgplicht onderwijshuisvesting. Uitbreiding op de huidige locatie van Hidaya lukt namelijk niet, omdat deze locatie te klein is.
Indien de investering in de sportzaal Marie Curiestraat niet doorgaat, hebben we nog altijd investeringen voor onderwijs nodig, maar zullen de plannen voor sport en stadsontwikkeling niet doorgaan en krijgen we voor 40 jaar een heel gekunstelde invulling van het gebied of wij moeten een andere locatie voor nieuwbouw vinden.
De investering is nodig voor het jaar 2022. Verschuiven is niet mogelijk, omdat er anders geen overeenstemming komt met Hidaya over doordecentralisatie en het ontwikkelproces dan stil komt te liggen.

Kristallis
Dit is een investering in onderwijshuisvesting en bewegingsonderwijs voor Kristallis. Het betreft een wettelijke zorgplicht voor de gemeente Nijmegen. We willen de voorbereiding starten in 2022. We verwachten oplevering in 2024.

Busbaan (HOV; Hoogwaardig Openbaar Vervoer)
Uit onze regionale analyses van het (H)OV-netwerk, blijkt een aantal pijnpunten (o.a. voor het Industrieplein). Een nieuw stukje busbaan tussen de halte Sluis Weurt en de huidige busbaan is daarom gewenst, en maakt de bus een aantrekkelijker alternatief. We verwachten voor een deel van deze investering (50%) subsidie van de provincie Gelderland. Gesprekken hiervoor zijn nog gaande. Ons eigen aandeel is € 150.000.

Laadinfra
Voor de implementatie van het  programma voor laadpalen is voor de periode 2022 tot en met 2024 een investering van 0,2 miljoen euro noodzakelijk. Dit is bestemd  voor de laadinfrastructuur in de publieke ruimte en bij semipublieke gemeentelijke parkeergarages en -terreinen.

Verlengde Waalbrug fietspad Oostzijde
Afgelopen jaar heeft Rijkswaterstaat (RWS) op verzoek van gemeente Nijmegen een tweerichtingsfietspad gerealiseerd op de voormalige busbaan op de westelijke parallelbaan van de Waalbrug. Ook is de oostelijke parallelbaan geschikt gemaakt als tweerichtingsfietspad. Aan de zuidwest-, zuidoost- en noordwestzijde heeft gemeente Nijmegen de aansluitende fietspaden aangepast. Deze aanpassingen zijn duurder uitgevallen dan vooraf begroot. Daardoor resteert te weinig budget voor de beoogde aanpassing aan het fietspad aan de noordoostzijde van de Waalbrug (Verlengde Waalbrug tot bunker bij hoek Turennesingel). Bovenop het restantbudget voor de aanpassingen rondom de Waalbrug van 0,2 miljoen euro is een aanvullend budget nodig van 0,25 miljoen euro .

Verkeersmanagementcentrale (VMC)
De huidige systemen zijn afgeschreven en toe aan vervanging. De leverancier van de systemen heeft vorig jaar reeds aangeven het onderhoudscontract in 2021 niet te willen verlengen, waardoor de bedrijfszekerheid en dienstverlening in het geding komt.
De functie van regionale toezicht ruimte (RTR) wordt in het nieuwe systeem geïntegreerd. De RTR-functie wordt momenteel uitgevoerd door de stichting RTR in opdracht van de Politie. De technieken, netwerken en software in de VMC kunnen dit binnen de  middelen voor de vervangingsinvestering uitvoerbaar maken.

Vervanging VRI’s (verkeersregelinstallaties)
Gemiddeld worden er tot op heden vier VRI’s per jaar vervangen. De gemiddelde (technische) levensduur van een VRI is 15 jaar. Bij de aanschaf van een VRI wordt ook een 15-jarig onderhoudscontract met de leverancier afgesloten. Hierna stopt het onderhoud. Door de verouderde VRI's is de veiligheid in het geding. We willen de komende tijd ongeveer zestien VRI's per jaar vervangen. Hiervoor is een jaarlijks krediet van 1,1 miljoen euro noodzakelijk. We maken dit onderdeel van de nota kapitaalgoederen, en vragen nu alleen middelen voor 2022.

Vrijval gedragsaanpassingen verkeer
Binnen het krediet voor investeringen regionaal programma is gedurende 3 jaar 0,1 miljoen euro beschikbaar specifiek voor gedragsmaatregelen. Omdat dit geen investeringen betreffen, stellen we voor om deze bedragen vrij te laten vallen.

Mercuriuspark Park en Bike
We verwachten dat een Park & Bike voorziening de druk verlicht op de Hezelpoortgarage en geschikt zal zijn voor bezoekers aan NYMA en Honig. Door op deze goed ontsloten locatie parkeren aan te bieden met daarbij de beschikking tot een fiets, verlichten we de autodruk in de stad. Voor deze Park & Bike wordt ingezet op hergebruik van fietsen en social return/leer-werkplekken met betrekking tot het onderhoud ervan. De kosten bestaan uit aanlegkosten parkeervoorziening en plankosten.

Winkelsteeg
Op basis van de (kaderstellende) omgevingsvisie Nijmegen 2020-2040 en reacties van betrokkenen zijn plannen gemaakt voor de herontwikkeling van de Kanaalzone Zuid en Winkelsteeg. Het doel is om te komen tot een aantrekkelijk gemengd woon-werkgebied, dat bijdraagt aan onze ambities op het gebied van nieuwe woningen en extra banen en dat ook de delen van de stad aan weerszijden van het Maaswaalkanaal beter met elkaar verbindt. Het ambitiedocument Kanaalzone-Zuid geeft de overkoepelende visie voor dit gebied en schetst de fysieke, programmatische samenhang. In de ontwikkelvisie Winkelsteeg worden de ambities, aandachtpunten en richtinggevende keuzes die van belang zijn voor dit nieuwe werk-woongebied uiteengezet, en worden de kansen geschetst om in de eindsituatie ca 3900 woningen en 3.000 nieuwe arbeidsplaatsen  voor diverse opleidingsniveaus, te realiseren. De verdere versterking en uitbreiding van de Novio Tech Campus maakt nadrukkelijk onderdeel uit van de ontwikkelvisie.
Het financiële beeld voor Winkelsteeg moet nog afgerond worden. Duidelijk is wel dat de opbrengsten (met name grondverkoop) ruim onvoldoende zijn om de investeringen in infrastructuur en andere openbare ruimte te betalen. We gaan er nu vanuit dat deze investeringen niet ten laste komen van de GREX maar van het reguliere investeringsplan. Net als alle andere investeringen komt de  investering daarna, gedurende de economisch gebruiksduur, in de vorm van kapitaallasten ten laste van de programmabegroting. Op dit moment wordt  uitgegaan van een  aanvullende investeringsbijdrage van 75 miljoen euro. Ruim 27 miljoen euro in deze begrotingsperiode en bijna 48 miljoen euro in de jaren daarna. In het deel financieel beeld - ontwikkeling weerstandsvermogen beschrijven we hoe dit een plek kan krijgen in de  huidige financiële positie.
Overigens willen we helder zijn dat met de financiële ruimte en duiding in deze Stadsbegroting alleen aangetoond wordt dat de plannen voor Winkelsteeg financieel te dragen zijn. Het college moet zich nog buigen over de vertaling van de ontwikkelvisie naar de concrete GREX. Uw raad zal na de besluitvorming over de begroting besluiten over de ontwikkelvisie en grondexploitatie Winkelsteeg, en daarmee richting geven aan inhoudelijke en financiële kaders inzake de ontwikkeling van Winkelsteeg en de rol die de gemeente in de ontwikkeling inneemt.

Archeologisch depot
Het archeologisch depot wordt verbouwd en hiervoor is een krediet beschikbaar van 8,4 miljoen euro.  In dit bedrag is geen rekening gehouden met de projectorganisatie. Daarnaast wordt bekeken of het gebouw een andere ontsluiting moet krijgen dan oorspronkelijk bedacht, omdat het depot midden in een woonwijk komt te liggen. Het kan zijn dat het onderdeel gaat vormen van het Limes kenniscentrum (Unesco werelderfgoed, onderdeel masterplan Limes).

Valkhofkwartier
Naast de reeds beschikbare middelen is een extra krediet van 3,5 miljoen euro nodig voor twee projecten die zijn opgenomen in de vastgestelde visie Valkhofkwartier. Voor het project Valkhofpark is 1,7 miljoen euro nodig en voor het project Kelfkensbos 1,8 miljoen euro. De aanvraag bij de provincie voor subsidie voor deze twee projecten is niet gehonoreerd.

Cultuurhistorie Waalkwartier
Vanuit de planexploitatie wordt reeds 1,6 miljoen euro meer besteed dan oorspronkelijk geraamd. Uw raad heeft bij wensen en bedenkingen van de planexploitatie in 2020 aangegeven kwaliteit zeer belangrijk te vinden.

Verduurzamen vastgoedportefeuille
Wij werken aan het steeds meer verduurzamen van onze vastgoedportefeuille. In dat kader zijn er het afgelopen jaar energiescans uitgevoerd voor 164 van onze eigen gebouwen. Hieruit blijkt dat voor verdere verduurzaming van het gemeentelijk vastgoed maatregelen nodig zijn die niet vanuit het revolverend fonds bekostigd kunnen worden. Het plaatsen van zonnepanelen is daar een voorbeeld van. Deze kunnen niet binnen 11 jaar worden terugverdiend. In het coalitie akkoord is het streven opgenomen om alle geschikte bedrijfsdaken in Nijmegen te voorzien van zonnepanelen. Bovendien hebben wij de ambitie dat de gemeentelijke organisatie van Nijmegen in 2030 energieneutraal is. Om de duurzaamheidsambities van de gemeente te realiseren, adviseren wij om voor de verduurzamingsmaatregelen die zich niet binnen 11 jaar terugverdienen jaarlijks 1,1 miljoen euro beschikbaar te stellen. Een (groot) deel van dat budget zal besteed worden aan het plaatsen van zonnepanelen. Voorlopig is de claim voor 4 jaren. Daarna mogelijk nog een afzonderlijke claim maar we bekijken dan of we voldoen aan de eis om in 2030 energie-neutraal zijn. Mocht dat het geval zijn, dan komt er geen claim meer.

Aanplant bomen
De vorige coalitie had als een van de kernpunten een 10.000 bomenplan. Echter zonder middelen erbij. Dit resulteerde uiteindelijk in duizenden stuks aangeplant bosplantsoen (hoogte 0,8 tot 1 meter), veel fruit- en plukstruiken, het weggeven van kleine boompjes en enkele grote bomen. Daarmee is uiteindelijk een aantal van 10.000 gerealiseerd. We werken op dit moment het door de raad aangenomen initiatiefvoorstel ‘Niet bomen, maar planten’ uit. Uitgangspunt van het initiatiefvoorstel is dat we jaarlijks – conform het klimaatakkoord -  het areaal bomen met 1% uitbreiden.
Willen we (zoals de motie stelt) tegemoet komen aan het klimaatakkoord door 1% toename van areaal en dit met een reëel gebaar doen zodat het ook daadwerkelijk zichtbaar is, dan is daar veel meer voor nodig. We zetten daadwerkelijk in op meer zichtbare en beleefbare bomen die helpen bij klimaatadaptatie, biodiversiteit, stadsaanzicht, cultuurhistorie en voeding. Dit komt in Nijmegen in de praktijk neer op het jaarlijks planten van 625 bomen per jaar. Hiervan worden er in ieder geval 325 in de Waalsprong gerealiseerd. Dat betekent dat we nog 300 stuks in de bestaande stad gaan realiseren. Daarnaast vraagt de raad ons om aan grondverbetering te doen en er zo voor te zorgen dat de bomen langer meegaan en ouder worden. In 2025 zal een evaluatie plaatsvinden.

Speelvoorzieningen stedelijke speeltuinen
Wij hebben een tweetal zeer goed bezochte stedelijke speeltuinen, Leemkuil en Brakkefort. Om ervoor te zorgen dat deze speeltuinen hun aantrekkelijkheid behouden, moet het aanbod van speelvoorzieningen voortdurend uitdagend en gemoderniseerd worden. Hierbij denken we aan een klimtoestel, trampoline, uitbreiding scooterbaan. Hiervoor is € 75.000 nodig.

Beweegvriendelijke omgeving
Om het spelen, bewegen en ontmoeten te stimuleren, gaan we groene, sociale knooppunten inrichten.  Daarnaast gaan we een aantal beweegroutes en -tuinen aanleggen. Op het NYMA-terrein richten we een pumptrack voor BMX en stept in waar jong en oud kan spelen en ontmoeten. En tot slot realiseren we een urban fittrack in Noord.

Bibliotheek in Nijmegen-Noord
De komende jaren groeit Nijmegen-Noord toe naar een volwaardig stadsdeel met circa 35.000 inwoners. De raad geeft aan een bibliotheekfunctie in Nijmegen-Noord wenselijk te vinden. Gelet op de ontwikkeling van dit stadsdeel is de tijdelijke invulling van de bibliotheekfunctie in wijkcentra de Klif en de Ster niet meer afdoende.
Om de bibliotheekfunctie - en de functie van cultuureducatie in een multifunctioneel gebouw - voor een stadsdeel van deze omvang mogelijk te maken, richten wij ons op  een vestiging op een centrale locatie in het stadsdeel.  Bij voorkeur met de mogelijkheid om aansluiting met andere maatschappelijke functies te realiseren. Na inventarisatie lijkt  er één locatie te zijn die aan onze wensen voor haalbaarheid, bereikbaarheid en zichtbaarheid voldoet. Deze locatie bevindt zich aan de entree van Hof van Holland. We verkennen de mogelijkheden van deze locatie.
De vestiging van een bibliotheekfunctie in Nijmegen-Noord is onderdeel van een stadsbrede bibliotheek-infrastructuur. Voor de zomer van 2022 zullen wij uw raad informeren over deze bibliotheek-infrastructuur, waarbij aansluiting wordt gezocht bij gebiedsgericht werken, de sterke sociale basis  en de verschillende functies van de bibliotheek.
De geraamde investeringslasten voor gebouw en grond zijn circa 2,2 miljoen euro.

Sporthal Hof van Holland
De oplevering van de sporthal staat voor de zomer van 2022 gepland. Dit is bestaand beleid en hier heeft reeds (november 2018) besluitvorming over plaatsgevonden. Diverse factoren leiden tot een tekort voor de realisatie: aanpassingen regeling SPUK-subsidie (specifieke uitkering sport), lager uitkeringspercentage SPUK, indexatie, locatiekeuze leidt tot hogere kosten, aanvullende wensen raad en brandveiligheidseisen.  

Sportpark Vossenpels (kunstgrasveld DVOL)
Gezien de demografische ontwikkelingen en de groei van DVOL wordt de druk op het sportpark Vossenpels groter en ontstaan capaciteitsproblemen. Met de vervanging van natuurgras van het hoofdveld door kunstgras volstaat de ruimte voor de vereniging en geven we verdere invulling aan de nota buitensport. Afwegingskader voetbal is hierbij in gebruik genomen.

Sportzaal Marie Curiestraat
De sportzaal wordt gerealiseerd in combinatie met nieuwbouw BS Hidaya. De nieuwbouwplannen voor BS Hidaya bieden een (natuurlijk) geschikt moment om nu de verouderde gymzalen aan de Marie Curiestraat en Heidebloemstraat 201 te vervangen door de nieuwbouw van een sportzaal (twee zaaldelen). Hiermee is concreet sprake van behoud van het aantal zaaldelen in dit gebied (conform toekomstige behoefte). Het betreft een integrale benadering: voor onderwijshuisvesting een geschikte en passende, toekomstbestendige locatie voor BS Hidaya. Voor Sport een gewenste vervanging van twee gymzalen door een sportzaal (met behoud aantal zaaldelen), aangezien een sportzaal ruimte technisch meer mogelijkheden biedt voor de breedtesport. Zo kan de locatie aan de Heidebloemstraat 201 herontwikkeld worden. Besluitvorming hierover kan worden gezien als go /no go moment. Geen middelen betekent dat de plannen voor sport en stadsontwikkeling niet doorgaan. Gezien de globale planning kan rond oktober, november 2021 gestart worden met ontwerp en aanbesteding bouw school en sportzaal. Start bouw is januari 2023 en oplevering januari 2024. Hiervoor is 0,1 miljoen euro aan voorbereidingsbudget nodig en twee maal 3,7 miljoen euro bouwbudget voor realisatie.

Multifunctionaliteit sportaccommodatie
Deze investering vloeit voort uit de nota binnensport. In de nota binnensportaccommodatiebeleid is als speerpunt opgenomen, dat we het multifunctioneel gebruik van onze binnensportaccommodaties maatschappelijk, voor onderwijs en voor sportdoelstellingen willen vergroten. Voor het bevorderen van de multifunctionaliteit zijn aanpassingen en innovatie van onze binnensportaccommodaties nodig. Hiervoor is jaarlijks structureel extra geld nodig, zodat we uitvoering kunnen geven aan dit speerpunt.

Verbeteren akoestiek sportaccommodaties
Deze investering vloeit voort uit de nota binnensport. In de nota binnensportaccommodatiebeleid geven we aan dat we blijven werken aan de kwaliteit van onze binnensportaccommodaties. Hierbij zijn we op orde, maar op het gebied van de kwaliteitsnormen die gelden voor de akoestiek geldt dit niet. Hiervoor moeten we onze gym- en sportzalen aanpassen.

Bedrijfsinvesteringen
We werken nu aan een lange termijn visie op hoe we het werken in de kantooromgeving na de coronacrisis vorm en inhoud willen geven. Er zijn al pilots, die worden bekostigd uit lopende budgetten. We kunnen nu niet overzien in hoeverre de wensen die voortkomen uit de lange termijnvisie passend zijn te maken binnen bestaande budgetten, zoals ook het budget voor bedrijfsinvesteringen.

Ophoging bulkkrediet vervanging toplagen kunstgrasvelden
Jaarlijks ontvangt programma Sport 1,06 miljoen euro voor de vervanging van de toplagen van de kunstgrasvelden van de gemeentelijke buitensportaccommodaties. In 2018 is het kunstgrasareaal van sportpark Nieuw Balveren (OSC) en in 2020 van sportpark Staddijk Noord (Oranje Blauw) uitgebreid. Ophoging bulkkrediet is noodzakelijk om toekomstige toplaagvervanging te kunnen realiseren. Rekening houdend met een geïndexeerde vervangingsprijs (over 10 jaar circa € 475.000 en over 20 jaar circa € 550.000) hebben we jaarlijks gemiddeld € 51.000 extra financiële middelen per veld nodig om dit te kunnen bekostigen. Kortom met uitbreiding OSC en Oranje Blauw zeker € 100.000. Inclusief de uitbreiding met een kunstgrasveld bij DVOL is een ophoging van het bulkkrediet noodzakelijk van € 150.000.-

Vervangen parkeerapparatuur Keizer Karel garage (KKG)
De parkeerapparatuur in de Keizerkarelgarage is geleverd in 2012,  met een afschrijvingstermijn van 10 jaren gelijk aan de technische levensduur en maximale termijn voor het onderhoudscontract. De vervanging zal in 2022 worden voorafgaan door een Europese aanbesteding. In 2021 zullen de voorbereidingen en publicatie  plaatsvinden voor de aanbesteding met een raamovereenkomst  ‘Vervanging van parkeerapparatuur’.

Beschikbare investeringsruimte

We hebben een meerjarige doorrekening gemaakt van de afschrijvings- en rentelasten (kapitaallasten) van eerder door uw raad beschikbaar gestelde kredieten, de tot en met 2020 gerealiseerde investeringen en de nieuwe investeringen. Rekening houdend met technische aanpassingen en areaaltoename geeft dat het volgende beeld.

Bedragen * € 1 mln.

2021

2022

2023

2024

2025

2026

2027

2028

2029

kapitaallasten primitieve begroting

36,36

36,89

37,91

39,25

39,25

39,25

39,25

39,25

39,25

areaal aanpassingen Woningen

-0,05

0,07

0,04

0,08

0,08

0,08

0,08

0,08

areaal aanpassingen Niet Woningen

0,28

0,28

0,28

0,28

0,28

effect BBV omzetting investeringen O.R.

0,03

0,02

0,06

0,54

0,92

1,30

1,67

2,04

beschikbaar budget kapitaallasten

36,36

36,87

37,99

39,36

40,14

40,53

40,91

41,28

41,64

kapitaallasten nieuwe investeringen

0,97

1,48

2,62

2,62

2,62

2,62

2,62

doorberekende kapitaallasten

35,08

38,33

39,41

39,7

40,53

39,92

39,83

39,7

37,98

benodigde kapitaallasten

35,08

38,33

40,38

41,18

43,15

42,54

42,45

42,32

40,6

Verschil

1,28

-1,46

-2,39

-1,82

-3,01

-2,01

-1,54

-1,04

1,04

Vergroten investeringsruimte;
extra kapitaallasten

0,97

1,48

2,62

2,62

2,62

2,62

2,62

 
Een negatief verschil geeft aan dat er te weinig budget is om in de dekking van alle investeringen te voorzien. In de onderste regels van de tabel is onder ‘Verklaring Verschil’ aangegeven, waaruit dat verschil bestaat. Daaruit blijkt het volgende:

  1. voor bestaande investeringen vallen de extra benodigde kapitaallasten in 2022 min of meer weg tegen het overschot van 2021. In 2023 is ten opzichte van het beschikbare budget 1,42 miljoen euro nodig; gezien de vertragingen die we vaak zien bij investeringen stellen we nu niet voor de begroting voor dat deel aan te passen.
  2. vanaf 2023 is voor nieuwe investeringen 0,97 miljoen euro, oplopend tot 2,62 miljoen euro in 2025, nodig voor dekking van kapitaallasten voor nieuwe investeringen. We stellen voor om de begroting voor die bedragen aan te passen. Deze aanpassingen hebben we meegenomen bij het programma Financiën;
  3. in 2026, 2027 en 2028 ontstaat geen ruimte op het budget voor kapitaallasten om nieuwe investeringen te kunnen doen. Die ruimte zal moeten worden gezocht in de volgende (meerjaren)begroting.
Deze pagina is gebouwd op 05/24/2022 10:18:41 met de export van 05/24/2022 09:28:00